Фурми

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Фурми

Фурмите са един от най-древните плодове, отглеждани от човека. Добиват са плодовете на финиковите палми. Отглеждат се от незапомнени времена в пустинните местности на Северна Африка и Близкия изток, където фурмите са основен източник на храна от хилядолетия. Има данни, че по тези географски ширини фурмите са били ценени още преди 4000 години.

По принцип у нас фурмите се продават сушени в опаковки. Пресните фурми са твърди и не са вкусни. След като узреят, стават оранжеви на цвят, а след ферментация придобиват тъмнокафяв цвят. Средно една финикова палма дава добив от около 45–90 кг плодове. Обикновено тази палма живее около 100-200 г, а най-много плодове започват да се раждат, когато палмата достигне възраст от 10–15 години.

Фурмите съдържат много въглехидрати и захари, а едно древно арабско поверие, гласи, че шест от тези вкусни плодове са достатъчни, за да се прекоси цялата пустиня, да победиш враговете си и да прекараш вълнуващи мигове с любимата жена. Именно това е причината арабските воини, преди да тръгнат на дълъг поход, са взимали със себе си чували сушени фурми. Дори когато воините не намирали друга храна, няколко фурми били напълно достатъчни да заситят глада им и да им набавят енергия.

Думата фурма идва от персийски през турското hurma. Плодовете са с дължина 4-8 см. Известни са над 1500 разновидности. С узряването си фурмите губят влагата си и стават сладки. Пресните фурми имат силен аромат, но са по-малко сладки. След изсушаване в тях има 10 пъти повече протеини, мазнини и въглехидрати.

Състав на фурмите

Фурми сушени

Фурмите са важен източник на енергия и в това отношение превъзхождат всички останали плодове. Те съдържат абсолютно всички витамини освен Е, а най-голямо и важно е количеството на витамин В5 в тях. Те съдържат комплекс от витамини, които укрепват имунитета и повишават издържливостта. Значителни са количествата на захар и фруктоза (около 75%), органични киселини, витамини С, В, Р, каротин, фосфор, калций, магнезий, протеини, танин, микроелементи като желязо, йод, цинк, мед и др.

И най-важното - фурмите съдържат активни антиоксиданти. Те намаляват нивото на вредния холестерол, но дори и могат да го променят. В тези плодове се съдържа много желязо, магнезий и фосфор, витамини от групата А и В и цели 23 незаменими аминокиселини, които отсъстват в повечето плодове.

Според диетолозите десет фурми дневно са напълно достатъчни, за да осигурят необходимото количество от магнезий, мед и сяра, половината от дневната норма на желязо и една четвърт от нормата на калций. В сушените фурми се съдържат 60- 75% захар (главно глюкоза и фруктоза) - най-висок процент в сравнение с всички други плодове. Има много фолиева киселина, което ги прави важна храна за бременни.

На 100 г фурми се съдържат 282 ккал, 2.45 г белтъчини, 75.03 г въглехидрати, 0.39 г мазнини.

Избор и съхранение на фурми

Когато купувате фурми на пазара, внимавайте опаковката да е добре затворена. Плодовете не трябва да са с намачкана кора. Ако плодовете са прекалено сухи, това означава, че или са съхранявани неправилно, или са сушени при лоши условия. Виненият привкус на фурмите се предизвиква от особени ферменти, а това говори за недостатъчно качествена обработка на плодовете. Когато размачкате с пръсти меката част на плода, може да видите дали са замърсени с личинки на насекоми.

Фурмите, подобно на другите сушени плодове, могат да се съхраняват по-дълго време, при това при стайна температура. Техните хранителни и вкусови качества не се губят в продължение на година. Но е препоръчително все пак да държите фурмите на хладно, в херметически затворени съдове и далеч от пряка слънчева светлина.

Важно е фурмите да не се държат в найлонови пликове, а в платнена торбичка, предварително натопена в солен разтвор, а след това изсушена. Това е начин да ги предпазите от загниване.

Фурми в кулинарията

Фурми и други плодове

От хилядолетия залегнали в източната култура, фурмите са познати на европейците от преди едва 100 г. Това обаче не пречи вкусните плодове да залегнат бързо в европейската кулинария. Обикновено фурмите се поднасят сушени, залети с лимонов сок или с добавена сметана. Фурмите са неделима част от някои сладкиши с фурми, сладоледи с фурми, кисело мляко. С тях се приготвят пудинг, мусове, както и мармалад. От фурмите се правят различни напитки - вино, саке, а печените им семена се използват като заместители на кафе.

Ползи от фурмите

По своите вкусови, хранителни, лечебни и диетични свойства фурмите се нареждат на второ място след цитрусовите плодове. Витамин В5 има свойството да повишава работоспособността и усилва концентрацията и вниманието. Сушените фурми подобряват работата на мозъка с повече от двадесет процента, твърдят диетолозите. Във фурмите се съдържат вещества, които по своята структура са близки до аспирина.

Още древните лечители са ги прилагали за лечение на настинки и главоболие. Фурмите лесно задоволяват глада и имат уникалното свойство да повишават издържливостта на организма.

В източните страни хората от хилядолетия хапват фурми и не е изненада, че там има много дълголетници. Фурмите намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Диетолозите препоръчват да се похапват фурми вместо нещо сладичко.

Фурми в купа

Те са сладки, но захарта във фурмите представлява безобидните фруктоза и глюкоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром, както обикновените сладкиши. Заради този факт фурмите могат да се комбинират с мазнини и да са изцяло в принципа на разделното хранене.

Съществува мнение, че една-единствена фурма дневно и една чаша топло прясно мляко могат да осигурят необходимите за оцеляване вещества. Това е препоръчително да се прави веднъж седмично с цел прочистване. Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес и селен, който намалява риска от ракови заболявания и засилва имунната ни система. Помагат при простудни заболявания и са добро средство са срещу недохранване.

Фурмите са особено полезни за бременните жени. Те засилват защитните сили на организма, имат тонизиращ ефект и поддържат минералния баланс. Добре се повлияват обменни заболявания, особено при нарушени функции на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод във фурмите. При повишена киселинност на стомашния сок фурмите също са полезни. Този вкусен източен плод е мощно средство за превенция на заболявания на сърдечносъдови и чернодробни заболявания.

Вреди от фурмите

Трябва да имате предвид, че фурмите са много калорични и не бива да се хапват в големи количества, особено за онези от нас, които са склонни към напълняване. Фурмите имат лепкава консистенция, която полепва по зъбите и може да доведе до налепи по зъбите. Затова мийте добре всеки път зъбите след консумация на сушения плод.

Доста често обработката на фурми преминава при промишлено производство и се използва парафин, който е вреден за астма и алергии. Онези от нас, които имат проблеми с храносмилателния тракт, е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или добре накиснати във вода.

Заради съдържащият се във фурмите тирамин, който провокира свиването на кръвоносните съдове, плодовете могат да предизвикат мигрена. При камъни в бъбреците също е непрепоръчително да се ядат фурми, защото те съдържат доста оксалова киселина.

Прочети също за какво е полезен сиропа от фурми и как се прави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес