Фурмата, екзотична доза сладост

Препоръчваме ви:

Фурмата е сладкият плод на финиковата палма, която расте предимно в областите по крайбрежието на Средиземно море, както и в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия. Тя е позната на европейците от сравнително малко време, а в Америка са пренесени от испанците. Фурмите имат овална форма, дълга и тясна семка, а месестата им част е много сладка. Докато не узреят, цветът им е зелен, а узреят ли става жълт, златисто кафяв, черен или махагоново червен. Финиковата палма достига височина около 25 метра и дава до 80 килограма плодове. Те растат на големи връзки, които съдържат до неколкостотин фурми.

Фурмите са класически сушени плодове и се сушат в продължение на една година. Те се използват широко в кулинарията за разнообразни сладкиши, сладолед, кисело мляко, пудинги, мусове, мармалади, хляб, различни видове напитки – вино, саке. Печените семена се използват за заместител на кафе, а от сока на пресни фурми се изготвя ″мед″.

Фурмите са много вкусни и сладки, но за разлика от много други вкусни неща, те са изключително полезни. Те съдържат значителни количества захар и фруктоза, органични киселини, витамини С, В, Р, каротин, фосфор, калций, магнезий, протеини, танин, микроелементи – много желязо, йод, цинк, мед. Съдържат много големи количества на въглехидрати – 55-70% глюкоза, фруктоза и цукроза. Фурмите включват в състава си много фибри, които засищат и не позволяват усвояването на лошия холестерол от храната. Те са чудесен лаксатив с натурални качества.

Заради разнообразните вещества в състава си фурмите укрепват защитните сили на организма, имат тонизиращ ефект, доставят енергия, поддържат минералния баланс. Те са особено полезни за бременните жени. Могат да се включат в лечението на обменни заболявания, особено срещу нарушени функции на щитовидната жлеза, тъй като съдържат много йод. Фурмите се препоръчват за хора с повишена киселинност на стомашния сок, сърдечносъдови, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Могат да се използват от активно спортуващи хора заради съдържащите се в тях аминокиселини, въглехидрати, витамини. Сушените фурми са доста калорични, като 100 грама съдържат 280 килокалории заради многото плодова захар, заради това не са подходящи за болни от захарен диабет и затлъстяване. Флуорът в тях защитава зъбите от кариеси, а селенът и антиоксидантите редуцират рисковете от ракови заболявания, укрепва имунната система и намалява риска от сърдечни заболявания. Много добре действат на здравето флавоноидите, като бета каротин, лутеин и други, които имат способността да защитават организма от токсини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *