Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фурмите ни правят по-умни

Фурмите ни правят по-умни

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Фурми

Фурмите, според древно арабско поверие, имат толкова мощен заряд, че шест от тези вкусни сладки плодове са достатъчни, за да се пресече цялата пустиня, да победиш враговете си и да прекараш вълнуващи мигове с любимата жена.

Макар и преувеличено, това твърдение е вярно в основата си, тъй като фурмите наистина лесно задоволяват глада. Освен това те имат уникалното свойство да повишават издържливостта на организма.

Ненапразно арабските войни, преди да тръгнат на дълъг поход, са взимали със себе си два чувала сушени фурми. Те ги закачали за седлото – по един от всяка страна на коня. Фурмите им помагали, когато не можели да намерят храна.

Те съдържат комплекс от витамини, които укрепват имунитета и повишават издържливостта. И най-важното, фурмите съдържат активни антиоксиданти. Те не само намаляват нивото на вредния холестерол, но и го променят.

Фурмите намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Затова в източните страни има много дълголетници, които са стигнали до такава преклонна възраст, защото се хранят с много от тези вкусни плодове.

Диетолозите препоръчват да се похапват фурми, когато ви се яде нещо сладичко. Те са много по-полезни от парче торта или баклава, да не говорим, че няма да се превърнат в тлъстинки по дупето ви.

Ползи от Фурми

Сушените фурми подобряват работата на мозъка с повече от двадесет процента, твърдят диетолозите. Тези плодове са били почитани още в древността – има ги на египетски рисунки, а във Вавилон от тях са приготвяли вино и оцет.

В тези плодове се съдържа много желязо, магнезий и фосфор, а също така минерални соли, витамини от групата А и В и цели 23 незаменими аминокиселини. В повечето плодове точно тези аминокиселини отсъстват.

Според диетолозите десет фурми дневно са напълно достатъчни, за да осигурят необходимото количество от магнезий, мед и сяра, половината от дневната норма на желязо и една четвърт от нормата на калций.

Смята се, че една-единствена фурма дневно и една чаша топло прясно мляко могат да осигурят необходимите за оцеляване вещества. Това е препоръчително да се прави веднъж седмично с цел прочистване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костов
Костов
20.05.2014 16:45
1. Незаменимите или т.н. есенциални аминокиселини не са 23, а по-
малко на брой.
2. Фурмите са едни от храните с високо съдържание на флуор,който
е установен рисков фактор водещ до оглупяване, а не до поумняване!
3. Фурмите са с висока концентрация на захари,което прави липсата
на риск за "тлъстинки по дупето" откровено спорен.
4. Независимо от съветите на "диетолозите" по-добре би било хапва-
нето на фурми да се сведе до 3-4 броя 2-3 пъти седмично.
Моля Ви за малко повече компетентност при предлагането на съвети!
0
0